Δημόσιος χώρος δίχως φόβο

iro 1lrΗ Ηρώ, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, βρίσκεται σε γνώριμα νερά ως εθελόντρια στο Open House Thessaloniki.

«Τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια του Open House είναι για μένα οι σύγχρονες κατοικίες, όπου μπορώ να δω τον μοντέρνο σχεδιασμό. Με βοηθάει να εμπνευσθώ.
Στα σύγχρονα κτίρια οι επιρροές προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Ο σχεδιασμός διατηρεί κάποια παλαιότερα στοιχεία, αλλά προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής μας. Η σημερινή οικογένεια, για παράδειγμα, έχει άλλες ανάγκες, προσαρμοζόμαστε σ’ αυτές.
Με ενδιαφέρει περισσότερο το κατασκευαστικό κομμάτι, όχι απλά ένας ωραίος σχεδιασμός. Θέλω μια έξυπνη κατασκευή, που θα έχει διάρκεια και θα είναι λειτουργική. Το ίδιο και στην πολεοδομία, λειτουργικότητα.

Συμμετέχω τώρα σε ένα ερευνητικό στη σχολή με θέμα τον φόβο στην αρχιτεκτονική. Μελετάμε, για παράδειγμα, πώς η κακή διάταξη των κτιρίων στον δημόσιο χώρο μπορεί να τον κάνει αφιλόξενο και να σου προκαλεί ανασφάλεια. Δείτε την περιοχή όπου εκτείνονται το πανεπιστήμιο και η Έκθεση. Ενώ όλη μέρα σφύζει από ζωή, το βράδυ προκαλεί φόβο, γιατί δεν υπάρχει καμία κίνηση. Ειδικά στην Έκθεση, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες χρήσεις, που θα κρατούσαν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. Δείτε ακόμη την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου αν μπεις νύχτα στα δρομάκια δίπλα στην ανασκαφή, αισθάνεσαι φόβο, δεν υπάρχει διαφυγή, για να βγεις πρέπει να φτάσεις στην άλλη άκρη του δρόμου. Αυτά θα έπρεπε ο αρχιτέκτονας να τα έχει προβλέψει».

Ηρώ, Open House Thessaloniki, παλαιά Σφαγεία

Σχολιάστε