Τα παιδιά που διαβάζουν, ξεχωρίζουν

dimitra 1 LR Οι βιβλιόφιλοι θα καταλάβουν τι διαφορετικό κάνει αυτή η βιβλιοπώλισσα. Η Δήμητρα δεν πουλάει απλώς βιβλία, «χτίζει» μελλοντικούς αναγνώστες. Και το χαίρεται.
«Είναι πολύ σημαντικό να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα. Εδώ μέσα έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά και μπορώ να ξεχωρίσω εύκολα εκείνα που διαβάζουν βιβλία. Έκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, το λεξιλόγιό τους είναι πιο πλούσιο και έχουν άλλη σχέση με το βιβλίο, μόλις το ανοίξουν το ψηλαφούν, το χαϊδεύουν, βιάζονται να το διαβάσουν. Όταν μπαίνουν μέσα, τρέχουν κατευθείαν στα ράφια με τα βιβλία και όχι στα παιχνίδια. Αυτοί είναι οι μελλοντικοί ενήλικες αναγνώστες. Εκεί θέλουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά και για αυτό τον λόγο οργανώνουμε εργαστήρια στο βιβλιοπωλείο. Ευτυχώς υπάρχουν γονείς που συμμερίζονται αυτή την άποψη και συνειδητά φέρνουν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες που ετοιμάζουμε με πολλή αγάπη.
Η πιο ευχάριστη στιγμή για μένα είναι το μεσημέρι, όταν τελειώνει το σχολείο, εδώ απέναντι, και έρχονται παιδιά με μάτια που γυαλίζουν και πονηρό χαμόγελο και κάνουν σχέδια για τη γιορτή ή τα γενέθλιά τους ή για τα Χριστούγεννα, τι θα ζητήσουν για δώρο. Ή ρωτάνε τις τιμές για να κάνουν αγορές ανάλογα με το χαρτζηλίκι τους. Είναι πολύ σημαντικό μικρά παιδιά, του δημοτικού, να μπαίνουν στη διαδικασία να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, να πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν και πώς θα το αγοράσουν.
Πριν από λίγο καιρό, μία πιτσιρίκα αγόρασε ένα βιβλίο με συνταγές για μπισκότα. Όποτε φτιάχνει κάτι, μου φέρνει να το δοκιμάσω. Ήξερε πολύ καλά τι ήθελε, αν μια μέρα γίνει σεφ, δεν θα είναι έκπληξη».

Δήμητρα, οδ. Γεωργίου Παπανδρέου

Αυτή η εγγραφή δημοσιεύτηκε στις προσωπα.

Σχολιάστε