«Για να θυμάσαι πόσο γλυκιά κι όμορφη είναι η ζωή»

vgerou 2 LR

Η Βγερού, η ηρωίδα του Γιώργου Χατζόπουλου, υμνεί τη ζωή, αφού τη θεωρεί γλυκιά κι όμορφη, μολονότι η ίδια πέρασε ξυστά από τον θάνατο. Ή μαλλον ακριβώς γι’ αυτό.
Η Ελευθερία Τέτουλα, που ερμηνεύει σπαραχτικά τον ρόλο στην παράσταση, λέει:

«Η Βγερού, αν και έζησε το 1822, είναι μία γυναίκα η οποία ζει στο πέρασμα των αιώνων. Και σε όλο τον κόσμο. Είναι όλοι αυτοί που σφαγιάζονται, που χάνουν τα σπίτια τους, χάνουν τους δικούς τους.
Όταν μιλάω ως Βγερού πάνω στη σκηνή, μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρίσκω τη δύναμη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Ως ηθοποιός δεν νομίζω ότι μπορώ να το ερμηνεύσω αυτό, προσπαθώ λίγο να το αγγίξω και λίγο να το περάσω προς τον κόσμο.
Η αγαπημένη μου φράση από το βιβλίο, στο οποίο βασίστηκε το έργο, είναι ότι η Βγερού ‘δεν ζητάει εκδίκηση. Μνήμη ζητάει! Μνήμη πικρή σαν πικραμύγδαλο. Να την εβάζεις κάθε πρωί στο στόμα, για να θυμάσαι πόσο γλυκιά κι όμορφη είναι η ζωή’. Οφείλουμε να θυμόμαστε, ώστε όσα έχουν γίνει στο παρελθόν να μην επαναλαμβάνονται. Βλέπω καθημερινά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας κι αναρωτιέμαι, πώς επιτρέπουμε να γίνονται τέτοια πράγματα το 2015;»

Ελευθερία, θέατρο Αυλαία

Σχολιάστε