Όταν ένας αρχαιολόγος κι ένας πολιτικός επιστήμονας ένωσαν τις δυνάμεις τους, γεννήθηκε μία καινοτόμος ιδέα για την πόλη μας.
Πάνος: «Μία ομάδα επιστημόνων έχουμε δημιουργήσει το Creativity platform, που έχει να κάνει με τη δημιουργική οικονομία. Κάποια στιγμή συνεργαστήκαμε με τον δήμο Θεσσαλονίκης, για να χαρτογραφήσουμε το δημιουργικό κεφάλαιο της πόλης και να ερευνήσουμε πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργά, είτε στον τομέα του τουρισμού είτε σε άλλους χώρους, όπως είναι η αγροτοδιατροφή, το branding, η μουσική, το design. Όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με τον Σπύρο, βάλαμε σε εφαρμογή μια ιδέα που φέρνει στο προσκήνιο τον επαγγελματία δημιουργό ως ένα βασικό στοιχείο εξωστρέφειας της πόλης».
Σπύρος: «Ως αρχαιολόγος γνωρίζω την πόλη, τη ζω, την περπατάω, την έχω φωτογραφίσει και έχω γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτήν. Πέρσυ το καλοκαίρι είχα την ιδέα να οργανώσω περιηγήσεις διαφορετικού χαρακτήρα. Με τον Πάνο συζητούσαμε για χρόνια κάτι παρόμοιο και έτσι η δημιουργική οικονομία έδεσε με τις περιηγήσεις και γεννήθηκε το Ηandpeak, η προβολή δημιουργών με βασικό εργαλείο τους περιπάτους σε δημιουργικούς χώρους. Συστηματικά και οργανωμένα όλο τον χρόνο».
Πάνος: «Η λέξη handpeak δημιουργήθηκε για να συνδέσει το χειροποίητο (hand) με την κορυφή (peak) και για να δηλώσουμε ότι αναζητούμε το εξαιρετικό χειροποίητο, το οποίο υπάρχει στην πόλη. Έχουμε εξαιρετικούς δημιουργούς, που παράγουν προϊόντα άξια να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Με την αύξηση των τουριστών στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα μεγάλο κοινό, ιδίως το νεανικό και πιο ‘‘ψαγμένο’’, εκπαιδευμένο στον αστικό τουρισμό, το οποίο θέλει να γνωρίσει τη σύγχρονη δημιουργία. Εμείς αυτό θέλουμε να τους προσφέρουμε».
Σπύρος: «Και επιπλέον θέλουμε, παρά την κρίση, να ενισχύσουμε σε επίπεδο πόλης όσο μπορούμε τους δημιουργούς της. Να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ώστε να στραφούν στο καλό χειροποίητο προϊόν, φτιαγμένο από συμπολίτες τους».
Σπύρος και Πάνος, πλ. Άθωνος