Αυτοί οι δύο είναι για δέσιμο!

spagosΕίναι βιβλιοδέτες; Είναι παραμυθάδες; Είναι και τα δύο; Ο Σπάγκος και η Τέλα, κατά κόσμον Νίκος και Ράνια, έκαναν τη βιβλιοδεσία παιχνίδι. Έβαλαν τα υλικά και τις οδηγίες σε ένα βαλιτσάκι και διδάσκουν γενναιόδωρα την τέχνη τους σε όποιον έχει όρεξη να φτιάξει το δικό του χειροποίητο βιβλίο. Όλα ξεκίνησαν από ένα παράδοξο στοίχημα.

«Είμαι ο Σπάγκος, κεραμιδόγατος. Γυρίζω από κεραμίδι σε κεραμίδι και από γειτονιά σε γειτονιά. Κάποια στιγμή, εκεί που τριγυρνάω, συναντώ ένα ξερόλα γάτο που, επειδή συχνάζει σε βιβλιοθήκη, νομίζει πως τα ξέρει όλα. Μου λέει, θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Πριν καν ακούσω τι στοίχημα είναι, αποδέχομαι, διότι είναι θέμα τιμής, πρεστίζ και υπόληψης το πώς θα γυρίσω στη γειτονιά. Θα σου δώσω, μου λέει, όλα τα υλικά που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το βαλιτσάκι και θα φτιάξεις ένα βιβλίο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας με σκληρό εξώφυλλο. Δέχομαι, του λέω, αλλά αν κερδίσω το στοίχημα, θα φας όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης. Εντάξει; Εντάξει, λέει αυτός.

Ανοίγω το βαλιτσάκι, βλέπω τα υλικά και μου έρχεται ταμπλάς! Διότι όπως ξέρετε, ως αλητάκος κεραμιδόγατος, δεν έχω ιδέα από βιβλία. Βλέπω ένα υλικό, που από τη μια μεριά έχει γάζα και από την άλλη χαρτί, και το λένε τέλα. Θυμήθηκα τη φίλη μου, τη Ντολόρες Χουάρεζ Μαρία ντε λα Τέλα, για τους φίλους Τέλα, που σπουδάζει στη Βαρκελόνη καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Της τηλεφωνάω, Τέλα έλα να με βοηθήσεις. Λέει δεν μπορώ, θα σου δώσω οδηγίες από το τηλέφωνο. Τόσο απλά. Φτιάχνω το βιβλίο και ο ξερόλας ο γάτος ακόμη τρώει βιβλία και δεν ξανάβαλε ποτέ στοίχημα!»

Νίκος και Ράνια, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Αυτή η εγγραφή δημοσιεύτηκε στις προσωπα.

Σχολιάστε