Σκηνικά από χαρτί

frans 1 LRΣπουδάζεις σκηνογραφία και, εκεί που σπας το κεφάλι σου πώς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου τρισδιάστατη, ανακαλύπτεις το pop up paper και κάνεις μια θεαματική βουτιά στον κόσμο του χαρτιού. Αν μιλάμε για τη Φρανσουάζ, αυτό ακριβώς συνέβη. Και δημιούργησε το μοναδικό στην Ελλάδα pop up τυπογραφείο.

«Σπούδαζα σκηνογραφία και στη σχολή έπρεπε να βρίσκω ευφάνταστους τρόπους να παρουσιάζω τις εργασίες μου. Εκεί ξεκίνησαν όλα. Η διπλωματική μου ήταν μακέτα σκηνικού σε βιβλίο pop up για τα «88 ντολμαδάκια» του Ευγένιου Τριβιζά.
Από μικρή μου άρεσε να ασχολούμαι με κατασκευές. Έφτιαχνα κουκλόσπιτα, προσπάθησα να φτιάξω ένα ρομπότ με κουτάκια από αναψυκτικά, είχα βρει ολόκληρο μηχανισμό, χωρίς μπαταρίες, για να κινείται. Τα χρόνια της σχολής θα μπορούσα άνετα να ήμουν και ξυλουργός και ηλεκτρολόγος και υδραυλικός και μοδίστρα.

Βαριέμαι εύκολα να κάνω την ίδια δουλειά συνέχεια. Στο pop up τυπογραφείο κάνω διαφορετικές εργασίες σε κάθε αντικείμενο, χρειάζεται να φτιάξω άλλο μηχανισμό, υπάρχει ποικιλία.
Στο μέλλον θα ήθελα να κάνω σεμινάρια πάνω στο pop up, να δημιουργήσω μία σχετική βιβλιοθήκη και ένα εργαστήριο, όπου θα μπορεί ο καθένας να έρθει να δημιουργήσει ό,τι θέλει. Επίσης θα ήθελα να φτιάξω κάποια στιγμή ένα βιβλίο ή άλμπουμ για φωτογραφίες pop up.
Αυτή η δουλειά πρέπει να σου αρέσει πολύ για να την κάνεις. Με απασχολεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο αλλά με ευχαριστεί πολύ, σηκώνομαι κάθε πρωί χαρούμενη που θα έρθω εδώ».

Φρανσουάζ, πλατεία Άθωνος

Σχολιάστε